‘Westerse christenen begrijpen Gaza-conflict niet’

Bron: http://kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=27506

‘Westerse christenen begrijpen Gaza-conflict niet’

DO 17 jul 2014 | 13.40
Westerse christenen hebben te weinig oog voor Palestijnen, inclusief de christelijke bevolking die er deel van uitmaakt. Dit beweert de Palestijnse christen Alex Awad, werkzaam op het Bethlehem Bible College. “Zij begrijpen de werkelijke situatie niet. Wie bezet wie? Wie onderdrukt wie? Dit zien westerse christenen niet,” vertelt hij in de Christian Post.

In negen dagen van gevechten tussen Israël en Gaza zijn zeker 220 Palestijnen en één Israëli om het leven gekomen. Alex is van mening dat de huidige onrust in de regio een veel diepere oorzaak kent. Zo zou Israël het plan van John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, niet hebben aanvaard. Hij stelde voor om Palestijnen, die volgens Alex onterecht gevangen werden genomen, vrij te laten. De gevangenen protesteerden tegen de nederzettingen op de Westelijke Jordaan-oever. Doordat Israël niet meeging met het plan van Kerry, is de Palestijnse bevolking in Alex’ ogen achtergesteld.

“De manier waarop Israël is omgegaan met onze gevangenen en het vredesproces heeft laten instorten, maakte in Gaza veel woede los. Palestijnse christenen lijden net zoveel onder de luchtaanvallen als de Palestijnse moslims. Ze beschikken slechts acht uur per dag over elektriciteit. Palestijnse christenen leven echt niet in een afgelegen gebied. Nee, ze leven tussen de moslims in Gaza. Ook zij moeten lijden. En dat niet alleen in de Gazastrook, maar ook op de Westelijke Jordaanoever.” Deze gebieden worden door tegenstanders van Israël ‘bezet gebied’ genoemd.

Alex gaat verder: “De christenen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever doen niet mee aan de gevechten. We staan niet aan de kant van Hamas. We staan niet aan de kant van Israël. De meeste christenen zijn absoluut neutraal. In ons hart staan we aan de kant van onze Palestijnse broeders en zusters, ook de moslimbevolking. Want we worden onderdrukt en er zijn mensenrechten geschonden. Wij geloven in Jezus Christus. We spreken de Arabische taal en beschouwen onszelf als Palestijnen.”

Gisteren stelde Human Rights Watch (HRW) dat Israël het oorlogsrecht schendt door civiele gebouwen te bombarderen en burgers te doden.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s