[Wapenhandelnieuws ] Help vluchtelingen, stop wapenhandel!

28 april Protest tegen aandeelhoudersvergadering wapenfabrikant in Amsterdam – 13.30 uur – Okura Hotel, Ferdinand Bolstraat 333, Amsterdam

In 2015 zijn de wereldwijde militaire uitgaven gestegen tot $1700 miljard, tot vreugde van de wapenindustrie. Intussen zijn er 60 miljoen mensen op de vlucht voor conflict en geweld. Terwijl de winsten en de aandelenkoersen van wapenbedrijven stijgen, veroorzaken onze wapens elders op de wereld veel leed.

Nederland speelt onder meer een rol omdat het hoofdkantoor van Airbus hier is gevestigd, de een-na-grootste wapenproducent van Europa. Airbus Typhoon gevechtsvliegtuigen bombarderen doelen in Syrië en Irak. Airbus wapens zijn ingezet in Afghanistan en Libië. Airbus levert militaire helikopters aan Saoedi-Arabië, dat op grote schaal mensenrechten schendt en oorlogsmisdaden pleegt in Jemen. Airbus dochter MBDA maakt grote winst met verkoop van raketten aan Qatar en Egypte.
De regio wordt volgestopt met wapens en van alle kanten gebombardeerd, en intussen worden vluchtelingen door Europa teruggestuurd. Ook daaraan verdient de wapenindustrie. Airbus heeft leveringscontracten voor grensbewakingssystemen voor Roemenië en Saoedi-Arabië.
Steeds meer wapens maken de wereld niet veiliger en lossen het vluchtelingendrama niet op.
Help vluchtelingen, stop wapenhandel!
Airbus houdt op 28 april een aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. Kom met spandoek en toeter protesteren tegen wapenhandel!

Lees meer op http://www.stopwapenhandel.org/aandeelhoudersactie

Meer wapenhandelnieuws

Actie voor wapenembargo Saoedi-Arabië gedeeltelijk succesvol

Europese parlementsleden zijn bestookt met emails om ze op te roepen voor een wapenembargo voor Saoedi-Arabië te stemmen. En het heeft gewerkt! Het Europees Parlement nam een motie aan. Nationale lidstaten moeten die nu opvolgen.
In Nederland vond het parlement een embargo te ver gaan maar eiste wel ‘strikte toepassing van het wapenexportbeleid ten aanzien van Saoedi-Arabië’. De acties gaan door, onder meer ook in Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden en Spanje.

Stop Wapenhandel op TV

We waren op TV bij de Keuringsdienst van Waarde over het Koreaanse munitiebedrijf Poongsan, dat ook Euromunten blijkt te slaan. Zie https://www.youtube.com/watch?v=45QrTRz4BX0
In debat bij RTL over het plan tot aanschaf van onderzeeërs, een aanschaf die nu al wordt vergeleken met het JSF debacle. Zie https://www.youtube.com/watch?v=ys9DAYmZDYY
Ook bij RTL gingen we in debat met oud-defensieminister Hillen en onderzoeker Wieringa over stijgende militaire uitgaven en de nieuwe Koude Oorlogsretoriek in Oost en West. Zie https://www.youtube.com/watch?v=ne89a4bbhW8

Onderzoek belastingontwijking wapenindustrie

In december publiceerden we samen met het Transnational Institute een onderzoek naar belastingontwijking door wapenbedrijven. Zeven van de tien grootste wapenbedrijven hebben een belastingconstructie in Nederland, en meer dan de helft van de grootste bedrijven heeft hier een holding of vestiging. De Christenunie stelde Kamervragen naar aanleiding van het rapport. We kijken nu of we een update moeten schrijven naar aanleiding van de Panama Papers.

Help mee informatie over wapenhandel te verspreiden

Stop Wapenhandel heeft nauwelijks communicatiebudget en is zeer gehoplen bij gratis nieuwsverspreiding. Help mee! Hoe? Deel bijvoorbeeld deze Nieuwsbrief. En deel onze Facebookberichten www.facebook.org/stopwapenhandel Zo maken we wapenhandel en acties tegen wapenhandel samen zichtbaar.

In- en uitschrijven van deze wapenhandelbercihten kan hier

Onafhankelijk onderzoek heeft onafhankelijk geld nodig.
Blijf ons steunen! Zonder u kan het niet.
Doe een gift op rekening NL11 TRIO 0390 407 380 tnv Stop Wapenhandel, Amsterdam

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Geen categorie

Een Reactie op “[Wapenhandelnieuws ] Help vluchtelingen, stop wapenhandel!

 1. http://stopwapenhandel.org/kaart/
  Overzicht van de belangrijkste Nederlandse wapenexportbestemmingen
  Op bovenstaande webpagina is een oogopslag op de kaart te zien naar welke landen vanuit Nederland wapens uitgevoerd zijn sinds 2002. Voor elk jaar is zo snel te achterhalen waar Nederlandse wapens heen gegaan zijn en in welke hoeveelheden.

  Elders op deze website zijn ook een overzicht in tabelvorm en een gedetailleerd overzicht van alle afzonderlijke afgegeven wapenexportvergunningen te vinden.

  Zie hier ook een database met exporten vanuit EU-landen.
  Parlementaire controle op wapenexportbeleid

  Sinds 1998 rapporteert de regering halfjaarlijks aan de Tweede Kamer over Nederlandse wapenexporten, sinds 2004 ook met maandoverzichten van alle afgegeven vergunningen. De Campagne tegen Wapenhandel schrijft jaarlijks een kritische analyse, waarbij de cijfers worden geplaatst in een context van mensenrechten, ontwikkeling en vrede. De Tweede Kamer stelt vragen aan de betrokken bewindslieden en debatteert met de regering in een Algemeen Overleg.

  We hebben een overzicht gemaakt van de relevante stukken van de afgelopen jaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s