In de EU staan twee keer zoveel huizen leeg als dat er daklozen zijn

Bron:  De Verdieping TROUW

Door: Marcel van der Meulen − 24/02/14, 12:15
© getty. In 2006 werd in Spanje appertementencomplexen gebouwd waar 30 duizend mensen in kunnen. Nu staat alles nog leeg.

Meer dan elf miljoen huizen in de Europese Unie staan leeg. Dit aantal woningen is genoeg om de 4,1 miljoen daklozen in de Unie twee keer onder te brengen, schrijft The Guardian. De krant verzamelde gegevens uit heel Europa en kwam erachter dat veel leegstaande huizen nooit bewoond zijn geweest.

Tot de economische crisis toesloeg in Europa werd er nog veel gebouwd om aan de grote vraag naar huizen in de toekomst te kunnen voldoen. Vooral in Spanje zou er in de toekomst veel vraag zijn naar huizen omdat de industrie hard groeide en de immigratie al jaren hoog lag. Maar door de crisis kromp de industrie, liep de immigratie terug, konden jongeren zich geen huis veroorloven en werden vakantiehuizen nog maar nauwelijks verkocht.

Spanje
De leegstand in Spanje is volgens de krant het grootst. 3,4 miljoen woningen in het land staan leeg. Meer dan twee miljoen huizen staan leeg in Frankrijk en Italië en met 1,8 miljoen lege woningen staat Duitsland op nummer vier. Volgens de krant kampen ook andere landen zoals Ierland, Griekenland en Portugal met grote leegstand.

Naast de elf miljoen lege huizen zijn veel woningen alweer gesloopt in opdracht van overheden. Deze huizen waren investeringen van mensen die niet van plan waren de huizen te bewonen, maar ze lieten bouwen om later door te kunnen verkopen als de vraag naar huizen groot zou zijn. De half afgemaakte huizen zijn platgewalst om zo de waarde op te kunnen drijven van de huizen die wel zijn afgemaakt maar ook leeg stonden.

Afstraffen
David Ireland van de liefdadigheidsorganisatie Empty Homes, zegt tegen The Guardian dat overheden juist deze investeringen moet afstraffen. ‘Huizen zijn gebouwd voor mensen om erin te leven, als dit niet gebeurt is er iets serieus mis met de huizenmarkt’, zegt Ireland. ‘De huizen moeten niet dienen als investeringsvehikels. De elf miljoen lege huizen staan misschien niet op de juiste plek voor de daklozen, maar kunnen alle daklozen wel onderdak bieden.’

In de Verenigde Staten is de leegstandsproblematiek nog groter dan in de Europese Unie. Het land telt 18,5 miljoen lege huizen en 3,5 miljoen daklozen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s